torstai 17. kesäkuuta 2010

Kesäjakkunen

Edellisen postauksen juhlabolero kiilasi ohi kaikkien keskeneräisten neuleiden, kun uusi yläosa piti yhtäkkiä saada ystävän häihin. Ehdin kuin ehdinkin saada sen valmiiksi juhlapäivän aamuna! Edellisenä iltana sain neuleen pingottumaan ja juhla-aamuun jäi lankojen päättely ja kiinnityssysteemin miettiminen. Piti kehitellä väliaikaisratkaisu, sillä ohjeenmukaisia kiinnitysnaruja en olisi ehtinyt kutoa. No, kaikki hyvin loppujen lopuksi, ja juhlat muutenkin olivat oikein onnistuneet. Lisää bolerosta sitten kun saan kuvia siitä.

Kun häät saatiin juhlittua, palasin taas keskeneräisten neuleiden pariin. Äiti oli jo jonkun aikaa haikaillut kesäistä lyhythihaista jakkua, ja tässä keväällä tuli sopiva sauma sellaisen kutomiseen. Langatkin löytyivät omista varastoista, tarttuneet mukaan joku kerta Novitan Lauttasaaren myymälästä ja käyttötarkoitusta vain on mietitty jo tovinen.
Malli: Moda 3/2008, 31 Lyhythihainen pusero, muokkasin sen jakuksi ja v-pääntien vaihdoin pyöreään
Lanka: Novita Tennessee n. 450 g
Puikot: 3,5 mm, nappilistat ja kaulus 3 mm
Napit: Sypressin muuttomyynnistä keväällä ostettu

Tein pieniä sovelluksia neuleessa noiden yllä mainittujen lisäksi. Aloitin jakun tuosta pintaneuleosiosta rinnan alta, eli loin virkkausaloituksella silmukat. Kudoin ensin yläosan, jonka jälkeen poimin silmukat alareunasta ja kudoin helman.
Ja tietysti tein etu- ja takakappaleet yhtäaikaa! Hihat kudoin suoraan kiinni miehustaan poimimalla silmukat pyöriöstä ja kutomalla lyhennettyjä kerroksia. Nappilistat tein jälkikäteen ainaoikealla, ja kaulukseen kudottiin vain kerros nurjaa. Niin ja olkapäät on kiinnitetty kolmen puikon päättelyllä, joten yhtään ommeltavaa saumaa ei neuleessa ollut!
Tulipahan kokeiltua useita kikkakakkosia samaan neuleeseen, ja tuota hihan kutomista suoraan miehustaan aion kyllä jatkossakin käyttää. Tosi kätevää ja aika siistiä jälkeäkin tuli, pakko todeta!

Saapa nähdä, miten jakku istuu äitin päälle, kun mulle se oli vähän epäsopiva selkäpuolelta. Mutta me ollaankin vähän erimallisia!
Kuvaus tapahtui taas kerran parvekkeella itselaukaisimella. Taustalta voi sitten bongata mun krassit, jotka on kasvaneet hyvää vauhtia, ja muutama nuppukin siellä on! Taitaa kukkia ennemmin kuin osasin odottaakaan. Viljelypalsta voi myös hyvin, muutamat istutukset jo itää! En oikeasti ole ollut mikään kova viherpeukalo, mutta oon kyllä aika innoissani palstasta. Tässä vielä pieni otos tiluksilta perunanistutuksen jälkeen:


4 kommenttia:

Tess kirjoitti...

Nätti jakku!

Outi kirjoitti...

Kiitos, Tess :)

Maritta kirjoitti...

Kaunis! Kivasti olit noita kikkakakkosia saanu testattua tähän :D Tuo hihojen kutominen suoraan neuleeseen kiinnostais kyllä muakin, käytitkö jotain tiettyä ohjetta vai neuvottiinko se tuossa puseron ohjeessa?

Meillä krassi kukkii jo :D neiti kaataa sille aina kannullisen vettä kun silmä välttää. Onneks on lasten kastelukannu...

Outi kirjoitti...

maritta, kiitos!

Hihat oli ohjeistettu perinteiseen tapaan alhaalta ylös. En muista, missä olen bongannut tuon idean hihan kutomisesta suoraan miehustaan, mutta siihen on varmaan viitattu jossain blogissa, ja idea on jäänyt hautumaan. Poimin siis hihanpyöriöstä sen verran silmukoita kuin ohjeen hihassa oli silmukkamäärä ennen pyöriökavennusten aloittamista, kainalon kohdalla. Aloitin kutomaan olkapäältä, ja tein ohjeen mukaan mutta käänteisesti (lisäsin silmukoita samalla tavalla kuin ohjeessa käskettiin kaventamaan). Hyödynsin lyhennettyjen kerrosten kutomiseen Ullaneuleen tiimalasikantapään ohjetta (!) siitä, kuinka neulepinnasta tulee siisti.

Krassin kukintaa odotellaan vielä, yksi nuppu on jo puhkeamaisillaan :)