tiistai 5. tammikuuta 2010

Sukkasillaan

Eilen oli varsinainen sukkapäivä: sain valmiiksi joulupäivänä aloittamani Paraphernaliat, ja saman tien kun olin ne päätellyt, otin ja päättelin jemmaan jääneet polvisukat.


Malli: Paraphernalia
Lanka: Mokkasukka, väri Virginia, jotain vajaa 100 g
Puikot: 2,5 mm

Nämä olin pitkään suunnitellut kutovani, ja nyt tuli sopiva sauma, kun joululomalle tarvittiin mukaan joku näppärän kokoinen kudelma. Lankakin löytyi varastoista, syksyllä Tampereen messuilta ostettu Mokkasukka, jolle olin miettinyt useampiakin malleja, mutta tämä jotenkin passasi langalle. Ohje oli helppo ja palmikkokuvio jäi mieleen hyvin. Se myös joudutti sukankutomista!


Se vain minua harmittaa, kun pyörönä kudottavassa joustinneuleessa käsialani ei ole jostain syystä kohdillaan, ja olin sen unohtanut.. Sain sen tässä mallissa sitten huomata. Nurjan silmukan jälkeinen oikea silmukka jää jostain kumman syystä minulla jotenkin löysäksi, ja näyttää vähän rumalta. Mutta yritän olla huomioimatta asiaa liikaa! Pientä sovellusta tein muuten tällä(kin) kertaa: aloitin sukan virkkaamalla ylimääräisellä langanpätkällä sopivan määrän ketjusilmukoita, joiden takareunasta poimin sukkalangalla silmukat. Aloin kutomisen suoraan mallineuleesta. Lopuksi purin virkkauslangan, poimin silmukat puikoille ja kudoin 5 cm resorin. Tämä toisaalta siksi, että pelkäsin sitä, että lanka loppuisi kesken jossain pikkuvarpaan tienoilla, ja toisaalta siksi, että halusin käyttää lankakerän kokonaan. Lankaa kyllä sitten jäi pieni nöttönen, kun resori viisisenttisenä alkoi näyttää aika passelilta.

Nämä toiset olinkin kutonut jo tovinen sitten, mutta jemmannut viimeistelemättä.. Hmmm, muistaakseni vuosi sitten aloitin ja kevään aikana niitä kudoin. No, ehtiihän sitä hitaamminkin!


Malli: kudottu varpaista ylöspäin, letit Sukkasillaan -kirjasta, silmukkamäärät ja pohkeen lisäykset palmikkojen molemmin puolin omasta päästä. Alkuperäinen inspiraatio tuli Hetyltä.
Lanka: On Linie Supersocke (75 % villaa, 25 % polyamidia, 420m/100g), meni noin 150 g
Puikot: 2,5 mm


Sain kudottua nämä sukat ihan joutuisasti, mutta sukansuun taitosten ompelu oli se, mikä viivästytti valmistumista. Toisen sukansuun sain joskus kevään puolella kyllä ommeltua ja pääteltyä, mutta toinen jäi venymään ja vanumaan. Sitten olikin jo niin lämpimät kelit, ettei villaisille sukille ollut tarvetta, niin en jaksanut vaivautua päättelemään toista sukkaa. Nyt alkoi kelit olla kohdillaan, joten päätin ryhdistäytyä ja rykäistä sukat valmiiksi! Mutta pikkasen on kireää neuletta tullut, kuten kuvasta näkyy.. Muutama ylimääräinen silmukka varressa olisi voinut olla tarpeen, mutta eipähän tipu jalasta!

Rinsessasetin toinen osa valmistui myös kaikkien joululahjatöiden ohessa. Ystäväni siis tilasi syksyllä pipon ja kämmekkäät, joista pipon luovutin marraskuussa. Kämmekkäät luovutettiin tänään.


Malli: Rinsessa-kämmekkäät, Ulla 3/2006
Lanka: Novita Wool (ja lisäksi Nallea suurin piirtein samassa sävyssä, kun Wool loppu kesken)
Puikot: 3 mm

Näin pyhäpäivänä oli aikaa kuvata valoisan aikaan, ja pakkasta uhmaten kuvailin ulkona, siis parvekkeella. Ja kuten kuvista taustalta saattaa nähdä, kylymät talavi-ilimat jatkuu vaan! No sehän passaa kyllä!

3 kommenttia:

Hety kirjoitti...

Onpa kyllä "heenot", sanoisi meidän pikkuneiti :) Upea väri paraphernalioissa ja kivan suklaiset nuo lettisukat. Olen kovasti tykännyt omista lettisukistani, ne on tosi lämpimät. Ja kiva kuulla, että muillakin on samoja ongelmia pyöröjoustimen kanssa. Toisinaan saan sen onnistumaan, mutta toisinaan en sitten millään, vaikka kuinka olen kiristävinäni lankaa.

Outi kirjoitti...

Kiitos Hety! Voiskohan muuten johtua langasta se löysä silmukka? No, mulla ei onnistunut näissä sukissa edes kiristämällä saada siistiä jälkeä, mutta onneksi langan väri on vähän kirjavainen, niin se peittää epäkohtia!

Hety kirjoitti...

Voi hyvinkin olla. Mulla ongelma on pahin Stepin eli ohuen langan kanssa.