maanantai 25. marraskuuta 2013

Tilkkutaskuja

Kangastilkkuja kertyy ompelijalle samalla tavalla kuin kutojalle jämälankoja. Ja ommeltavaksi sopivia tilkkujahan ei raski heittää pois. Sitten vielä kun ompelija hamstraa kangaskaupan kesäalesta tilkkupussin eurolla, niin johan niitä tilkkuja piisaa! Nyt kuitenkin ompelin joitain tilkkuja menemään hieman Peppi Pitkätossu -henkisesti.
Taskumekkojen ehdoton kunkku on tämä perinteinen Marimekon taskumekko. Muitakin hienoja toteutuksia olen bongannut, esimerkiksi tämä. Tällainenkin mekko on hauska.

Mekko on toteutettu kokonaan kangasvarastoni kankaista. Tummanruskea velour sopii hyvin värikkäiden tilkkutaskujen pohjaksi. Ensin vain luulin, että velouria ei ole riittävästi, kun mallailin kaavoja, mutta hoksasin onneksi, että takakappaleen voi tehdä palasista, niin sain kuin sainkin kankaan riittämään!
Kaavat: yläosa Ottobre 4/2012 Snail walk -potkuhousuista, helmaosaan mallia tyttären pieneksi käyneestä mekosta
Kankaat: velour Metsolasta, trikootilkut Ottobre-shopista paitsi punainen trikoo Eurokankaasta
Napit: omasta nappijemmasta
Koko: 74 cm tai sinnepäin

Laitoin etukappaleen taskuihin vielä napit, jotta iloista ilmettä riittää. Henkseleihin löytyi samankokoiset eriparinapit, taitavat olla omien takkieni varanappeja.

Mekon taustalla on mummini tyttärelle virkkaama peitto.
Takakappale on siis leikattu kolmesta osasta, ja henkseleissäkin on saumat. Kaikki taskut on sijoiteltu sinne ja tänne, mutta nämä takataskut näyttävät vähän siltä, että olisivat vain huolimattomuutta menneet pikkuisen eri kohdille! 

Tein ruskeasta velourista myös housut, nämä tein itse asiassa jo ennen mekkoa, ja siksipä kankaasta ei meinannut mekkoon riittääkään.
Myös näissä on tilkkutasku takana. Olisi toki voinut tehdä siitäkin tuollaisen pyöreäreunaisen niin kuin mekossa. Housujen kaavana oli Ottobre 3/13 Summer sea -shortsit. Minulla oli valmiina koon 62 cm kaava, kun tein kesällä nämä housut. Käytin samaa kaavaa ja leikkasin muuten normaalit saumanvarat mutta lahkeisiin lisäsin muistaakseni 10 cm pituutta. Otin mittaa tyttären 74 cm housuista. Sopivat käyttöhousut tuli!

Lopuksi vielä puikolta pudonneet jalanlämmikkeet. Kudoin hahtuvalangasta tyttärelle sukat, siltä varalta, jos talvikelit joskus tänne eteläänkin ehtivät!Malli: 26 silmukkaa, sopivan pituinen varsi, tiimalasikantapää, terä käyttäjän jalkaan sopiva
Puikot: 4,5 mm
Lanka: kehräysharjoituksista jäänyttä kaksisäikeistä hahtuvaa ja jämälankoja koristeiksi

Hahtuva onkin haastavaa kudottavaa, eräänkin kerran säikeet katkeilivat.. Mutta nopsastihan näin pienet sukat paksusta langasta tekee silti!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mitä väri-ilottelua - jälleen! Kyllän tytön kelpaa :)

Nähdäänkö ens viikolla lasten kanssa?

Tiina

Outi kirjoitti...

Kiitos, Tiina! Ja näkemisiin ensi viikolla :)

Hanna Fagerholm kirjoitti...

Ihana mekkonen!

Outi kirjoitti...

Kiitos, Hanna :)