torstai 28. maaliskuuta 2013

Saumuri on surissut

Olen pyörittänyt vauvanvaatetehdasta ompelupisteessäni jo tovin, enemmän ja vähemmän aktiivisesti. Ompelukonekin meni välillä vaihtoon, kun vanha alkoi kenkkuilemaan oikein olan takaa, ja tämä operaatio hidasti projektia hieman. Mutta tässäpä ensimmäinen setti bodyja ja housuja!

Kaikki alkoi tuosta joululahjaksi saamastani eläintrikoosta. Siitä tein ensimmäisen bodyn, tuo pitkähihainen oikeassa yläreunassa, vähän kaikkien alla. Opettelua tämä tekeminen on ollut kaiken aikaa, käänteiden, nappilistojen ja nepparien kanssa muun muassa! Ottobre-lehtiä olen lainaillut isot pinot ja tehnyt kaavoja jo varastoonkin. Ihan pikkasen siis ompeluinnostusta havaittavissa!
Kaavat: vihreä pallobody OB 6/2012, raita- ja eläinbodyt OB 1/2012
Kankaat: kaikki trikoot ja vihreä resori Ottobren myymälästä, valkoinen käännetrikoo omista varastoista

Koko näissä kaikissa on 68 cm. En viitsinyt ihan pienimpiä kokoja tehdä, kun ne menisivät pian pieneksi, mutta tuskin kovin pian tämän kokoista pääsee käyttämään.
Sitten tein pari pienempää lyhythihaisena versiona.

Kaavat: OB 3/2010
Kankaat: vihreä-valkoraidallinen on oma vanha Marimekon paita, eläintrikoo Ottobre, resorit Eurokankaasta
Nämä ovat kooltaan 62 cm.

Maripaita ei ollut ehtinyt vielä pois käyttövaatteiden hyllystä (vaikka olisi pitänyt, helmassa oli ikilika), joten tämä ei pienentänyt ompelukäyttöön varastoitujen vanhojen vaatteiden säilöä...
Yhteen bodyyn keksin laittaa sopivan väristä norsunauhaa nappilistan alle, tuli vähän ilmettä.

Bodyjen kaveriksi tein myös muutamat housut. No, nuita pinkkejä ei ole kyllä mätsätty mihinkään yläosaan, varmaan jonkun vaalean kanssa sopisi parhaiten.
Kaavat: pinkit kukkapöksyt OB 1/2012, ruskeat puolipotkarit ja ruskeavalkoiset colleget OB 4/2011
Kankaat: pinkki ja valkoinen trikoo omista varastoista, ruskea velour Metsolasta, valkoinen bambu-puuvilla Ottobresta
Koko: pinkit 68 cm, muut 62 cm

Ehdottomat suosikkini on nuo ruskeavalkoiset colleget! Ja älyttömän yksinkertaiset tehdä. Toki muutenkin nämä housut on olleet helpompia toteuttaa kuin bodyt. 
Housujen taakse pepun päälle laitoin sopivat nauhanpätkät, puolipotkareissa on norsunauhaa.

Tässä parit yksityiskohdat lähikuvissa:
Käytin yhteen bodyyn tuollaista neppinauhaa (oikealla alhaalla), joka vaikuttaa yksinkertaiselta ja kevyeltä ratkaisulta trikoovaatteisiin, mutta ei kyllä ole niin siisti kuin nuo vasaroitavat nepparit. Mulla vain meni hermo noihin vasaroitaviin neppareihin, kun jostain syystä meni useampi neppi huti, ja piti kynsin hampain repiä irti pilalle menneitä neppejä. Yhteen bodyyn ompelin ihan perusnepparit, sekin on hyvä vaihtoehto.

Vasemmalla yläreunassa näkyy yksi hyvä vinkki Ottobre-lehdestä: hihansuissa ommellaan pikkupätkä resorikäänteen päälle, niin sauma menee littiin ja samalla saumurilangat saa kiinnitettyä, etteivät lähde purkautumaan. Muutenkin lehden vinkit olivat tarpeen ja ehdottomasti niitä kannattaa noudattaa! Huomasin tämän resorikäänteitä tehdessäni kantapään kautta. Kiristin resoria oman maun mukaan, ja siis liian vähän, joten ekan bodyn hihoista meinasi tulla trumpettimalliset, kun käänne jäi liian löysälle! Ohje neuvoo leikkaamaan resorikäännettä 70 % vaikkapa hihansuun pituudesta, ja tämä sääntö pätee hyvin, hihansuista tulee just sopivat.

Lisää kankaita ja kaavoja on odottelemassa, ja nyt kun äitiysloma vihdoin alkoi, on ehkä hetki aikaa ommella lisää, ennen kuin sitä täytettä näihin vaatteisiin tulee!

7 kommenttia:

Hurahtanu Heidi kirjoitti...

Voi vitsit miten hienoja vaatteita olet pikkuiselle tehnyt! Mie en ole uskaltanut bodeja kokeillakaan kun pelkään nuita kanttauksia ja neppareita, ne menis kuitenki pilale ja hermothan ei kans kestäis varmastikaan.. Ja ihanat nauhan pätkät! :o)

Outi kirjoitti...

Kiitos, Heidi :) Yllätyin kyllä, että kanttaukset onnistuivat hyvin, mutta toki se vaati ohjeen lukua ja välillä pieniä hengähdystaukoja. Hermot nimittäin kiristyivät vanhan ompelukoneen ajalla, kun se tuppasi surttaamaan kaksoisneulan ommelta.

Anonyymi kirjoitti...

Ihanan reippaita ja raikkaita kuoseja!

Tiina

Maritta kirjoitti...

Voi miten söpöjä vaatteita! Ihanaa loppuodotusta sinulle!

Outi kirjoitti...

Tiina: Kiitos! Vähän pirteämpää väritystä tosiaan kuin äitiyspakkauksessa, vaikka siinäkin muutama raikas vaate oli :)

Maritta: Kiitos, kiitos :)

Kaisa kirjoitti...

Voi vitsi, miten olet urakoinut! Sinullahan on ollut koko setti valmiina pikkuista varten jo hyvissä ajoin. Hienoja töitä kaikki.

Outi kirjoitti...

Kaisa: kiitos! Onneksi tein näitä ennen vauvan syntymää, nyt ei ole juuri ompelemaan ehtinyt :)