tiistai 16. helmikuuta 2010

Pientä kokeilua

Tässä yhtenä sunnuntaina oli sopivasti joutilasta aikaa niin tein vähän langanvärjäyskokeiluja. Ja kahviaddiktina tein kokeilut kahvilla (tosin halpiskahvilla, koska eihän tällaiseen tarkoitukseen ihan Juhla mokkaa voi uhrata)! Lankalaatikosta löytyi muutama nyttyrä luonnonvalkoista Isoveli-lankaa, joille en ollut keksinyt mitään käyttöä. Niistä muistaakseni meinasi joskus muinoin tulla pipo, mutta se päätyi purkuun ja laatikon pohjalle odottamaan parempia päiviä. No, nyt sellainen päivä tuli!

Langat pistettiin vyyhdille ja siitä se sitten lähti.


Langat olivat kolmella eri kokoisella vyyhdillä, mutta enpäs hoksannut punnita paljonko sitä lankaa oli. Seuraavaksi vyyhdit joutuivat etikkakäsittelyyn. Liemessä oli yksi osa etikkaa ja kaksi osaa vettä (näin neuvottiin Ullan värjäysvinkeissä, tosin elintarvikeväreillä värjäämisessä, mutta varmuuden vuoksi käytin samaa kikkaa). Jotain puoli tuntia langat olivat etikkaliemessä.


Samaan aikaan keittelin kolme pannullista hyvin vahvaa kahvia
(sitä halpis!). Kahvit kaadoin isoon (kirppikseltä löytyneeseen) kattilaan. Halusin kokeilla, josko saisin aikaiseksi vähän epätasaisen tai eläväisen värisävyn lankoihin, ja laitoin vyyhdeistä ensin vain osan lillumaan kahviin.


Levy oli pienellä lämmöllä koko värjäyksen ajan, kahvi oli kiehumispisteessä mutta ei kuplinut (paitsi pari kertaa vahingossa..). Reilun puolen tunnin kiehuttelun jälkeen päästin langat pois tikunnokasta ja keittelin vyyhtejä useamman tovin. Mulla ei ollut aavistustakaan siitä, kuinka kauan lankojen kuuluisi kahvissa lillua, ihan mutu-tuntumalla mentiin! Niin joo, kahvin sekaan heitin suolaa, kun muistelin lukeneeni jostain, että se pitäisi värit tallella. Haju ei ollut kauhean miellyttävä, etenkin kun kahvi oli sitä halpista ja se oli vahvaa... Kahvikylvyn jälkeen nostin vyyhdit pois ja virutin (siis huuhtelin) runsaassa vedessä, ja ripustin kylppäriin kuivumaan. Ja kappas, värisävyhän osui yksiin lämpökäsitellyn mäntykaton kanssa :)


Lopputulos oli aika onnistunut ja mun makuun:
Ja kaiken huipuksi väri kestää konepesua, pyykkikoneen käsinpesuohjelmalla ainakin! Värisävy on juuri sellainen eläväinen kuin halusinkin. Lankaa ei ole kovin isoon projektiin, mutta ehkäpä näistä tulee myssy tai jotain.

Edelleen puikoilla on sekä Henley-takki että pitsinen kaulahuivi.. No, pikkuhiljaa edetään molemmissa projekteissa, vaikka näitä syrjähyppyjä hypelläänkin!

4 kommenttia:

Tess kirjoitti...

Kauniin väristä lankaa! Pitäsköhän sitä itsekin kahvitella joskus lankojen kanssa ;D

Outi kirjoitti...

Kahvittelua lankojen kera tosiaan, ja tarkoituksella ;) Mulla kun tuppaa kahvit välillä vahingossakin läikkymään, etenkin valkoiselle pinnalle...

Hety kirjoitti...

Mielenkiintoista - ja upean värinen lopputulos!

Outi kirjoitti...

Kiitos, lanka on kyllä jännän värinen, saa nähdä onko se mun väriskaalaa sitten!