maanantai 21. toukokuuta 2012

Tarviikohan kesällä villatakkia?

Joskus talvella aloin Sylvin-takin vastapainoksi kutomaan itselle ohuemmasta langasta neuletakkia. Koskapa kudoin tätä muiden neuleiden ohella, eteni työ pikkuhiljaa, mutta mihinkä sitä kiire valamiissa maailmassa!
Viime keväänä ostin Moda-lehden irtonumerona juuri tämän neuleen takia, mutta ohje jäi hautumaan ja odottelemaan lankoja. Viime syksynä Priima-lankakaupassa oli ystävämyynti ja sieltä sitten ostin ohjeen mukaista ihanan punaista lankaa tarvittavan määrän. Mutta langat saivat odotella tovin vielä puikoille pääsyäkin, mitä lie ruuhkaa puikoilla.
Malli: Okrankeltainen jakku (ohje nro 9), Moda 3/2011
Koko: M
Lanka: Malabrigo Sock, reilu 250 g 
Puikot: 3,5 mm ja 4 mm

Neule aloitetaan kauluksesta ja kudotaan kohti helmaa. Tein mallitilkut 3,5 mm ja 4 mm puikoilla ja pienemmillä puikoilla kudottu näytti siistimmältä, joten aloitin niillä (ohjeessa käskettiin kutoa 4 mm puikoilla....). Kudoin kainaloihin saakka ja mittasin. Kappas, ei täsmännyt, vaan jäi lyhyemmäksi ohjeen mukaisesta, tietysti kun pienemmillä puikoilla kutoo. No, pakkohan se oli purkaa, kun en jaksanut alkaa säveltämään. Siinä olisi varmaan lanka loppunut kesken tai jotain, jos olisin vain kutonut lisää hihalisäyksiä niin että olisin saavuttanut halutun mitan :) Mutta en purkanut ihan kaikkea, vaan suora kaulusosa jäi ennalleen. Koko loppuosa neuletta on sitten kudottu 4 mm:n puikoilla. Näin neuleesta tuli sopivan kokoinen, ja lankaakin jäi melkeinpä puoli vyyhtiä!
Lankaa ostin siis kolme vyyhtiä, silmämääräisesti samansävyisiä. Kuitenkin yksi vyyhdeistä oli tasaisemman punainen kuin kaksi muuta. Langanvaihtokohta näkyy aika selkeästi, mutta en anna asian vaivata, eläväinen pinta käsinvärjätyissä langoissa vain kuuluu asiaan. Lanka oli mukavaa kudottavaa ja neule on ihanan kevyen tuntuinen päällä. Mutta täyttä villaahan tämä on, joten varmasti on myös lämpöinen.

Neule on kokonaisuudessaan hyvin yksinkertainen: sileää neuletta, jossa piristyksenä lisäyksiä ja kavennuksia reikäkuviolla höystettynä. Hihansuihin tehtiin hauskat rypyt noukkimalla silmukoita alemmilta kerroksilta.
Neule oli mukana helatorstai-viikonlopun Barcelonan-matkalla, mutta ei päässyt kuvauksia enempään käyttöön, kun siellä oli lämmin sää, vaikkakin ajoittain (kuten kuvaushetkellä) pilvinen.
Toivon mukaan Suomen kesä on lämmin ja vähäluminen, eikä tälle villatakille tulisi kovasti käyttöä ennen syksyä! Tänään keli oli ainakin ihanan kesäinen täällä Helsingissä, ja samaa on luvassa koko viikolle.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä sitä villatakkia voi hyvinkin kesällä tarvita :) Kaunis takki.

Neulisti kirjoitti...

Kaunis! Syksyä odotellessa... :)

Tess kirjoitti...

Kaunis!

Itse tarvitsen melkein joka kesä ohkaista villatakkia useampaankin kertaan. Harvoinpa Suomen kesä on kauttaaltaan niin lämpöinen - ainakaan jos on kylmänarka kuten mie. Tosin tuleepa se syksykin sieltä.

Kytsätär kirjoitti...

Toi malli on kyllä niin ihana! Voi kun ehtisi tekemään tuonkin. Hyvä kuulla kommenttia kuinka työ on sujunut!

Vyyhti kirjoitti...

Onpa kaunis! Toivottavasti ei kesään satu liikaa villatakkipäiviä.

Outi kirjoitti...

Tiina: Toivon mukaan ei kovin usein kesällä tule villaisen takin tarve :) Mutta onpahan takki, jos tulee vilu!

Neulisti: Kiitos! No, jos se kesä ensin tulis kunnolla :)

Tess: Kiitos! On tuo villis tietysti tarpeen tullen hyvä, ite oon pitäytyny tähän saakka kesäisin puuvillaisissa neuleissa.

Kytsätär: Juu, kiva malli on, ja hyvä ohje, kun vain muistaa noudattaa :) Siinä vartalon keskivaiheilla on tarkka paikka, kun pitää kaventaa sivusaumoissa ja leventää etureunoissa, siinä kohtaa mun piti toisen kerran pikkusen purkaa, kun luin ohjetta vähän heppoisesti..

Vyyhti: Kiitos! Toivotaan ennemmin vaikka aurinkoisia mekkokelejä tulevaan kesään :)