torstai 15. lokakuuta 2009

Sukat ja uusia tekniikoita

Syyskuun alussa oli Wanhassa Satamassa käsityömessut ja sieltä mukaan tarttui pari kerää sukkalankaa. Molemmat ovat uusia tuttavuuksia, ja toinen ihan uusi väri minulle, turkoosi. En yleensä käytä mitään sinistä, mutta tänä syksynä on ollut paljon petroolin ja turkoosin värisiä vaatteita kaupoissa, ja olen ihan huomaamatta vähän ihastunut väriin!

Turkoosi käsinvärjätty lanka on Fleece Artistin Trail Socks, sävy topaz. Punainen on Schoppel Wolle Admiral. Tuohon aikaan, kun kuva on otettu, oli vielä aurinkoinen ja lämmin syksy! No, syksy on muuttunut viileämmäksi ja pimeämmäksi, ja turkoosi lanka on muotoutunut sukiksi.


Malli: Gentleman's sock in railway stitch, kirjasta Knitting vintage socks. Tein sukat ohjeesta poiketen varpaasta ylöspäin, ja kantapää on tavallinen. Kudoin niin pitkälle kuin lankaa riitti, sitä jäi pari pätkää mahdollista paikkausta varten. Varsi on päätelty italialaisittain, selkeän ohjeen löysin Punokset puikoille -kirjasta.
Lanka: Fleece Artist Trail Sock n. 110 g
Puikot: 2,5 mm

Italialainen päättely oli hieman työläs, mutta siisti ja pitäisi olla joustavakin. Käytän varmasti myös seuraavissa sukissa! Kudoin sukat samaa tahtia eri puikoilla, ja kantapään jälkeen yhdistin samalle pyöröpuikolle kokeillakseni, kuinka sukkien yhtä aikaa kutominen sujuu. Pyöröillä olen kutonut aiemminkin, mutta yhden kerrallaan. Ihan hyvin kutominen sujui, mutta en mene takuuseen, että olisi ollut nopeampi tekniikka. Tällä tyylillä lisäykset kuitenkin tulevat varmasti samoille kohdille. Ai niin, kantapää jäi harmittamaan.. Löysin vasta jälkeenpäin Ullasta ohjeen, kuinka ranskalainen kantapää tehdään varpaasta aloitettuihin sukkiin. Se olisi ollut siistimpi ratkaisu, ja aivan varmasti teen seuraaviin sukkiin tämän!

Minulla on kuitenkin ongelma näiden sukkien suhteen: minkä vaatteen kanssa näitä käytetään? En haluaisi pitää näin hienoja sukkia kotisukkina, kun sitä varten on jo olemassa useammatkin parit. Nämä eivät ole polvisukat, vaan yltävät jotakuinkin puoleen sääreen, joten en tiedä, voiko pitää hameen kanssa. En ole muuten kokeillut vielä! Capri-housujen kanssa sovitin kyllä:

Jaa-a, en tiedä, pitää totutella ja kokeilla eri vaatteiden kanssa. Sopivat kengät pitää kans katsastaa.

Samanaikaisesti tilaustuotteet etenevät omaa tahtiaan :)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tervetuloa turkoosin vietäväksi ;) Sukat näyttävät hienoilta.

Myös minä olen hurahtanut lyhessä ajassa syksyn petrooliin väriin.

Tiina

Outi kirjoitti...

Kiitos, Tiina! Tää on vaan vähän haasteellista mulle, kun kaapista ei löydy (vielä) muuta vaatetta, jossa olis edes hitunen turkoosia tai petroolia :) Sukkiin olen kyllä muuten tyytyväinen.