lauantai 14. tammikuuta 2012

Ompelukoneharjoituksia

Tunikan valmistuttua jätin ompelukoneen hollille, ja päätin vähän kokeilla koneen ominaisuuksia ja uusia tekniikoita. Lainasin ison pinon erilaisia ompelukirjoja (lähinnä tilkkutyö) ja niistä löytyi kaikenlaisia ideoita ja tietoa ompelukoneen eri mahdollisuuksista, ja innostuin vähän harjoittelemaan. Harkkojen lopputuloksena tuli pari valmista tuotetta. 
Tilkkutyökokeiluna tein pienen pussukan. Etsin kangaslaatikoistani tuohon pöllötilkkuun sopivanvärisiä puuvillakankaita, ja löysin myös passelia polvekenauhaa. Pöllötilkku on joskus käsityömessuilta ostettu, Naavalaisen valikoimaa.
Ei tämä ihan niin hienosti onnistunut kuin visioin, mutta kokeiluksi kuitenkin aika hyvä. Tarkoituksena oli leikellä tilkuista eri levyisiä ja sijoitella ne varta vasten vähän vinksalleen, ettei tarvisi kohdistaa saumoja, mutta aika lähelle ne meni. Ja nyt näyttää siltä, että vahingossa on mennyt saumat vinkkuraan!
Vetoketju oli vähän reilunmittainen, niin ompelin häntäpäähän yksivärisen tilkun. Vuorikankaana on kukkakangasta, ja silitin tilkkukankaan nurjalle puolen tukikankaan tukevoittamaan pussukkaa.
Tilkkukirjoissa ohjeistettiin tikkaamaan tilkut, ja laitoin sitten pöllötilkun reunoille oikein koristetikkauksen. No, lehtiköynnös ei ihan näytä samalta kuin ompelukoneen ommelvalikossa!
Pussukalla on kokoa jotakuinkin 21 cm x 21 cm. Pistän sen lahjalaatikkoon odottamaan sopivaa kohdetta.
 
Kokeilin myös vapaata konekirjontaa hyvin pieneen (mutta tarpeelliseen) tuotteeseen: Tein lasinalusen olkkarin työpöydälle tietokoneen viereen, muuhun sisustukseen sopivasta kankaasta tietysti. Meillä on Vallilan Bulevardi-kankaasta taulun lisäksi myös sohvatyynyt, ja näistä jääneet jämätilkut pääsivät nyt hyötykäyttöön. Surauttelin molemmille puolille pientä tikkausta ja toiselle puolen uskaltauduin pyöräyttämään pikkulinnun puhelinlangalle! On muuten hauskaa tuo vapaakirjonta. Laitoin kangaspyörylöiden väliin molemminpuolin liimautuvaa tukikangasta ja ompelin reunaan useamman kierroksen suoraa ommelta. Eiköhän näillä harjoitteluilla voi siirtyä isompiin tikkailuihin!

4 kommenttia:

-maria- kirjoitti...

Pöllötilkku on ihana! Sen ympärille onkin ollut kiva rakentaa tilkkuja.

Tuo lasinalunen on mainio idea, paljon kivempi kuin kaupalliset. Mullakin usein on vesilasi tai teekuppi pöydän reunalla.

Tiina kirjoitti...

Pöllöpussukasta tuli aivan ihana!

Maritta kirjoitti...

Että on söpö pussukka! Pöllöt on niin hauskoja :D

Outi kirjoitti...

-maria-: Kiitos! Noita eläintilkkuja oli monenlaisia, mulla on vielä nalletilkku odottamassa toteutuskohdetta. Tuo pöllö on kyllä ihanan hölmön näköinen :) Lasinalusta tuo tietokoneen vierus meillä kaipasi, kun aina on kahvimuki tai vastaava vierellä ja aina jää mukinrenkulat pöytään..

Tiina: Kiitos! Vaikka minusta tuntuu että tarvitsen ehdottomasti vielä harjottelua noiden tilkkujen kans :)

Maritta: Kiitos! Kivoja pöllöjä on viiletellyt viime aikoina eri muodoissaan blogeissa, ne on kivoja. Tämä yksilö sattui olemaan tällainen vähän hajamielisen oloinen!